شرکت های تضامنی و نسبی نیز نوع دیگری از شرکت ها می باشد که قوانین خاص خود را برای ثبت و تاسیس شرکت دارند .
شرکت های تضامنی و نسبی شرکت های اشخاص می باشند که از اوصاف برخوردار می باشند و این اوصاف آن ها را از شرکت های سرمایه ای متمایز میکنند.این اوصاف در هر دو شرکت تضامنی و نسبی یکسان می باشد ولی با این وجود باز هم این دو شرکت دارای ویژگی های خواص خودشان می باشند .
شرکت های تضامنی از جمله شرکت های شخصی یا خصوصی هستند که بیشتر برای امور تجاری تاسیس میشوند . در شرکت های تضامنی بین چند نفر، مسئولیت های تضامنی بر قرار می شود . مدیرعامل شرکت های تضامنی میتوانند از بین شرکا شرکت انتخاب شود و یا حتی از غیر شرکا باشد .
در صورتی که در شرکتهای تضامنی بخواهند که مدیر عامل را از سمت خود عزل نمایند باید طبق اساس نامه و رای اکثریت شرکا این کار انجام شود . در شرکت های تضامنی مسئولیت هریک از اعضا نسبت به تعهدات شرکت نامحدود می باشد.
شخصیت شرکا و اعضا در شرکت های تضامنی نقش مهمی در این شرکت ها دارد.
اگر خسارت احتمالی برشرکت های تضامنی وارد شود و شرکت سرمایه و توان لازم برای پرداخت خسارت را نداشته باشد ، در این صورت مسئولیت پرداخت بدهی به طور نامحدود برعهده ی یکی از شرکا می باشد که بعد از پرداخت توسط آن شخص ، شخص مورد نظر می تواند نسبت به میزان پرداختی نسبت به سهم شریکان که از شرکت طلب دارد اقدام نماید .
شرکت های نسبی از شرکت های تجاری می باشد که فقط در حقوق ایران وجود دارد . قواعد حاکم بر شرکت های نسبی تلفیقی از قواعد حقوق مدنی و حقوق تجارت در شرکت های تضامنی می باشد.از ویژگی های شرکت های نسبی می توان به مسئولیت هر یک ازشرکا در برابر اشخاص ثالث به نسبت سهم الشرکه آن ها اشاره کرد .
بنابر این برای تعریف شرکت های نسبی می توان این گونه بیان کرد که شرکت های نسبی در جهت امور تجاری تاسیس میشوند و اعضای تشکیل دهنده آن دو یا سه نفر می باشد و مسئولیت هر یک از شرکا در شرکت به میزان سرمایه ای است که برای تاسیس شرکت گذاشته اند .
از جمله نکات مشترک این دو شرکت این می باشد که منافعی که از شرکت به دست می آید در هر دو شرکت به نسبت سهم هر یک از شرکا بین شرکا تقسیم می شود مگر در مواردی که در اساسنامه غیر از آن قید شده باشد . هردو شرکت تضامنی و نسبی در صورتی تاسیس میشوند که همه پرداخت های نقدی و غیرنقدی آن ها به طور کامل پرداخت شده باشد .
محدوده ی مسئولیت مدیران در هر دو شرکت تضامنی و نسبی مانند هم می باشد و در هر دو شرکت شرکا ، مدیران را از بین شرکا یا خارج از شرکا به مدیریت انتخاب میکنند.
در این شرکتها جز در مواردی که همه اعضا رضایت داشته باشند شرکا نمیتوانند سهم خود را به دیگری بدهند.
تمامی تصمیمات و تغییرات در هر دو شرکت تضامنی و نسبی باید با رای تمام شرکا انجام شود.
در شرکت های تضامنی برای پرداخت قروض شرکت ، شرکا مسئول می باشند ، ولی در شرکت های نسبی اگر شرکت ، توان پرداخت نداشته باشد هر یک از شرکا به میزان سرمایه ای که گذاشته اند مسئول می باشند .
در شرکتهای تضامنی در اسم شرکت نمیتوانند نام شریک یا شرکا ذکر شود ، ولی در شرکتهای نسبی برای اسم شرکت نام شریک و شرکاء باید ذکر شود.
جهت امور ثبت شرکت در تبریز و مشاوره در این ضمینه با تیم فنی رسام وب می توانید تماس حاصل فرمایید و مشاوره لازم را بگیرید.